__________________________________________

    Spicetour (Zanzibar)   

__________________________________________

 

  KRUIDNAGELS

Kruidnagels groeien hoog in een boom. Mannen klimmen in de bomen om de kruidnagels te plukken. Je hebt kruidnagels van de eerste, tweede en derde kwaliteit. Deze kwaliteiten kunnen allen in ťťn boom voorkomen.

LIMOEN

Net als citroen kun je limoen ook goed gebruiken om muggen af te weren. Mensen wrijven hier soms de schil langs hun huid, als anti-mug. Ook wordt limoen gebruikt als middel tegen darmklachten.

 
  BANAAN

Dit is de vrucht van de banaan. Bananen groeien niet aan een boom, maar in een plant. De plant heeft geen stam. De bananenplant bestaat alleen uit grote bladeren. Bananenplanten vermeerderen zichzelf. Hier zie je de bloem van de plant. Bij een wilde banaan groeit de bloem niet naar beneden maar omhoog.

GUAVE

Hier heb ik even niet zo goed opgelet en weet ik niks over te vertellen.

 

  CASSAVE

Bij cassave oogst men de wortel. Het planten van de stekjes van cassave is een precies werkje. Heel gemakkelijk kan men de plant op de kop planten en dan groeit er natuurlijk niks. Aapjes vinden de plant ook erg lekker. Ze hebben er dan ook wat op gevonden om de wortels goed uit de grond te kunnen trekken. Samenwerken. ze maken een polonaiserijtje en trekken met vereende krachten de plant uit de grond. Van de bladeren van de plant kunnen kettingen gemaakt worden die vrouwen dragen op een trouwerij. Wij kregen ook zo'n ketting cadeau.

JASMIJN

Een bloemetje met een erg lekkere geur.

 

  KOOKBANANEN

Dit zijn kookbananen. Kookbananen zijn langer dan gewone bananen. Ze hebben een beetje de vorm van een slurf. Kookbananen zijn ook veel duurder dan gewone bananen. De normale bananen die je hier langs de weg kunt kopen zijn overigens veel kleiner dan die in Nederland in de winkel liggen.

PEPER

De peperplant is een parasiet. Het is een klimplant die profiteert van een boom. Zwarte, witte en groene peper kunnen allemaal in ťťn plant groeien. Het hangt af van het moment waarop je de peper plukt.

 
  DOERIAN

De doerian is een van de vruchten die hier vanuit de Oost zijn geÔmporteerd. Doerian heeft een zeer nare geur. Zoals je in mijn MaleisiŽ verslag kunt lezen mag je met een doerian bijv. geen hotel of vliegtuig instappen. Toch heeft de doerian best een lekkere smaak en wordt de vrucht vooral in AziŽ veel gegeten.

 

JACKFRUIT

Ook een vrucht die uit AziŽ komt. De structuur van het vlees van de vrucht lijkt op die van de doerian. De smaak is echter anders en de geur een stuk aangenamer.

 

    LIPSTICK-PLANT

De vrucht van de lipstick plant lijkt op de rambutan. In de huls zitten echter allemaal rode zaadjes, die als je ze kapot knijpt een rode vloeistof uitscheiden. Deze vloeistof wordt o.a. door vrouwen gebruikt om hun lippen te kleuren.

KANEEL

Een kaneelstokje. Van de struik gebruikt men de bast om kaneel van te maken.

 
  VANILLE
NOOTMUSKAAT

De naam zegt genoeg.

   

  RAMBUTAN

De rambutan is een lychee-achtige vrucht, ook afkomstig uit AziŽ. De rambutan is groter dan een lychee.

PRESENTJES

Dit waren de presentjes die de vrouwen tijdens de spicetour kregen. Een puntzakje van bananenblad, om blaadjes en kruiden in te bewaren. Een mandje, van gras gevlochten. Een ketting gemaakt van een cassaveblad. En een ketting met een kikker, die van gras was gevlochten, eraan.

De mannen kregen aan het einde van de tour een stropdas en een mutsje die gevlochten waren van gras. Na een lekkere lunch, natuurlijk bereid met kruiden en het proeven van een aantal vruchten en het kopen van een aantal zakjes kruiden zat de kruidentour erop en vertrokken we weer richting Stone Town.

 

Klik hier om terug te keren naar het reisverslag.